Hundfoder

Hundmat – Färskfoder eller torrfoder?

Hundmat finns i alla möjliga prisklasser och kvaliteter. Det finns både torrfoder och färskfoder och båda varianter har sina för- och nackdelar. Torrfoder menar många är ett bekvämt sätt att utfodra sin hund på medan andra inte skulle kunna tänka sig att ge något annat än färskfoder till sin fyrfota vän.

Att tänka på när man utfodrar sin hund är att den i första hand är köttätare. Många billigare foder innehåller en relativt låg kötthalt, i vissa fall så låg som 30 % köttbiprodukter. Detta innebär att hunden får i sig 70 % spannmål av olika sorter.  Med den fodersammansättningen får hunden det svårt att bygga muskler och hålla päls och klor i fint skick eftersom den då saknar tillgång av tillräckliga mängder animaliskt protein.

Idag är allergier ett vanligt problem hos våra hundar. Många hundar lider av känslig hud, utslag, svampinfektioner och känslig mage. Vissa anser att det beror på en generell proteinöverkänslighet och drar då ner ordentligt på proteinet. Men ofta är det en eller flera proteiner, exempelvis gluten eller kycklingprotein, som hunden är känslig mot. Vilken typ av protein hunden utvecklat allergi eller överkänslighet mot kan man med lite tålamod lista ut genom elimineringsdiet. Det finns utmärkta allergifoder man kan ta till hjälp eller så lagar man egen hundmat eller ger ett färskfoder med få ingredienser.

Oavsett om vi har rena sällskapshundar eller tävlingshundar eller hundar i tjänst som ska prestera maximalt inom sina respektive områden vill vi ju ge så bra hundfoder det bara går. Och det till en rimlig peng.

Comments are closed.